,

PH خاک

پی ­اچ (pH) خاک و عوامل کنترل کننده آن


آب و هوا اثر قابل توجهی بر خصوصیات خاک دارد. بارندگی و درجه حرارت، شدت آبشویی و هوادیدگی کانی ­ها را کنترل می­کنند و بنابراین تأثیر عمده­ای بر ویژگی­ های شیمیایی خاک ­ها به ویژه اسیدیته، قلیائیت و شوری دارند. پیامد آبشویی خاک­ ها ایجاد اسیدیته خاک است، در حالی­که قلیائیت بیشتر در مناطق خشک به وجود می ­آید. در یک منطقه، شدت اسیدی شدن خاک بستگی به ورود اسیدیته از طریق پوشش گیاهی، زیتوده میکروبی، اتمسفر و قابلیت انحلال کانی­ های اولیه در برابر باران­ های اسیدی دارد. از سوی دیگر، ایجاد قلیائیت در خاک به مواد مادری، پوشش گیاهی و هیدرولوژی منطقه بستگی دارد.

آهک دادن به خاک، روند طبیعی اسیدی شدن خاک را تغییر می‌دهد، در­حالی­که کشت درختان سوزنی برگ، ممکن است شدت اسیدی شدن را افزایش دهد. آبیاری خاک ­ها در مناطق خشک اگر با دقت صورت گیرد، روند قلیائی شدن خاک را کاهش می ­دهد، اما تجربه نشان داده است که اغلب این اتفاق رخ نمی­ دهد. در مقیاس وسیع­تر، آلودگی اتمسفری، اسیدیته ورودی را افزایش می­دهد و گاز­های گلخانه­ای نیز به دلیل تغییر آب و هوا، بر اسیدی شدن خاک تأثیر دارند. بنابراین، نحوه مدیریت خاک ­ها توسط انسان تعادل این عوامل را تغییر می­ دهد.

پی ­اچ خاک

پی ­اچ خاک، یکی از مهم­ترین ویژگی­های خاک و یک متغیر اصلی محسوب می­شود. در بین پارامتر­های قابـل اندازه‌گیری در تعیین خصوصیات خاک، بدون شک پی ­اچ یکـی از متـداول­ترین آن­هاست. با توجه به سادگی و سرعت اندازه­ گیری، اندازه ­گیری پی­ اچ یکی از آزمون ­های رایج آزمایشگاه ­های خاکشناسی بوده و آگاهی از آن نیاز­مند شناخت فرآیند­های شیمیایی مهم مانند تحرک یونی، تعادلات رسوب و انحلال، سینتیک رسوب و انحلال، تعادلات اکسیداسیون و احیاء و همچنین قابلیت دسترسی عناصر غذایی برای گیاهان و پاسخ منفی بسیاری از گونه­ های گیاهی به اسیدیته خاک می ­باشد.

خاک­ ها مخلوط پیچیده‌ای از ترکیبات فاز جامد، مایع و گاز­ها هستند و پی ­اچ خاک، حاصل برهمکنش این فاز­ها با یکدیگر می­باشد. همچنین این ترکیبات، خاک­ ها را در مقابل تغییرات پی ­اچ ناشی از ورود اسید­ها و باز­ها که به طور طبیعی یا در اثر فعالیت ­های انسانی صورت می­گیرد، تامپون می­کنند. اطلاع از واکنش ­های تامپون­کننده پی ­اچ برای شناخت هوادیدگی طبیعی خاک و واکنش خاک به ورود آهک، کود­های نیتروژنی اسید­زا، زباله ­های معدنی اسیدی و باران اسیدی، ضروری است.

تعیین پی ­اچ خاک

پی­ اچ مقیاسی است که برای سنجش میزان اسیدیته و یا قلیائیت محیط به ­کار می­رود. در این مقیاس، از غلظت H+ در آب خالص در Cº24­، به عنوان مرجع استفاده می­شود. این غلظت، صفر نیست زیرا آب، کمی تمایل به یونیزه شدن دارد. هنگامی­که دما Cº24 باشد و هیچ ماده دیگری در آب حل نشده باشد، در هر لیتر از آب، 7-10× 0/1 مـول از یـون­های H+ و تـعداد برابری از یـون­های OH- که وزنـی برابر با 7-10 × 0/17 گرم در لیتر دارند، وجود دارد. در آب خالص، از هر یک میلیارد مولکول، فقط 8/1 مولکول یونیزه می­ شود، اما یون­های H+ و OH- تولید شده، از نظر شیمیایی فعال و بسیـار مهم مـی­ باشند. هنگامی­که یون­های دیـگر نیز وجود داشته بـاشند، معمولاً تعداد یون­های H+ و OH- برابر نمی­ماند. آنچه که ثابت است، حاصل ضرب غلظت یون­های H+ و OH- می ­باشد.
از آنجا که پی ­اچ اصطلاحی است که تنها برای محلول تعریف می­شود، نمی­توان آن را برای یک ماده جامد مانند خاک به­ کار برد. اما ویژگی­ های شیمیایی ترکیبات فاز جامد خاک بر پی­ اچ محلول خاک اثر می­ گذارند. اصطلاح پی­ اچ یک شیوه مناسب برای نشــان دادن غلظت­ های H+ یا OH- در محلول ­های آبی را فراهم می ­نماید. بنا­بر تعریف رایج، پی ­اچ، لگاریتم منفی در پایه 10 فعالیت H+ است که برابر با (H+)-log بوده و در آن، (H+) فعالیت یون­ های هیدروژن در محلـول است. در محلـول­های رقیق، فعالیت تقریباً برابر با غلظت هیدروژن [H+] بر حسب مـول در لیتر می باشد.

استفاده از اعدادی مانند 0000001/0 و 7-10×0/1 دشوار است. مقیاس پی­ اچ، به وسیله یک لگاریتم منفی، این اعداد را سـاده مـی­کند. به طـوری­که با این روش، در حالت خنثی توان 7- به پی ­اچ 7 تبـدیل می­شود. لگاریتم 0/1­، برابر صفر است، بنابراین پی­ اچ 0/7­، معادل 0000001/0 یا 7-10×0/1 مول در لیتر H+ است. در تمام خاک­ ها به استثنای خاک ­های شور، بر­همکنش یونی و اختلاف بین غلظت H+ و فعالیت آن کوچک می­باشد. در محلول­های اسیدی، پی ­اچ کمتر از 7 و در محلول­های قلیائی، پی ­اچ بالا­تر از 7 می­باشد.
یاد­آوری این نکته لازم است زمانی­که واژه خنثی در مورد خاک­ ها به­ کار برده می­شود، کمی معنای متفاوتی دارد و محدوده پی ­اچ در خاک ­های خنثی در حدود 7-5/6 می ­باشد. اندازه­ گیری پی ­اچ خاک معمولاً در سوسپانسیونی از خاک و آب صورت می­گیرد و عدد به ­دست آمده عمدتاً به محلول خاک نسبت داده می ­شود.

از دیدگاه کشاورزی، پی‌اچ شاخصی از وضعیت حاصلخیزی خاک است. این پارامتر اطلاعاتی را در مورد تخریب خاک، حضور نمک ­های سمی مضر، فعالیت میکروبی و همچنین میزان استفاده گیاهان از عناصر، فراهم می ­کند. بهترین دامنه انحلال­ پذیری املاح در محدوده پی­ اچ 5/5 تا 5/6 قرار دارد. زیرا در پی ­اچ کمتر از 5/5، غلظت عناصر خاصی مانند آلومینیوم و منگنز به حد سمی رسیده و عناصری مانند فسفر به شکل غیر قابل جذب تبدیل می­شوند.

در پی ­اچ ­های بالا­تر از 5/6­، سایر عناصر مانند عناصر کم مصرف برای گیاهان غیر قابل استفاده می­ شوند. همچنین اطلاع از پی ­اچ خاک، به انتخاب نوع گیاه مناسب برای کشت به عنوان مثال، گیاهان اسید­دوست مانند قهوه و چای کمک می­کند. در نهایت، پی­ اچ اطلاعات مفیدی را در مورد انتخاب صحیح عملیات اصلاحی در اختیار قرار می ­دهد. انتخاب نوع کود با توجه به وضعیت پی ­اچ خاک، مانند کود­های اسید­زا (نمک­های آمونیومی) و کود­های به وجود آورنده شرایط خنثی و یا قلیائی در خاک (آمونیاک)، باعث بهبود و حاصلخیزی خاک می­ گردد.

عوامل کنترل­ کننده پی ­اچ خاک

تغییرات پی ­اچ خاک که ناشی از ورود اسیـد­ها و باز­ها به خاک است تحت تأثیر واکنـش­ های ترکیبات فاز جامد با محلول خاک می­ باشد. ترکیبات فاز جامد نسبت به اسید­ها و باز­های محلول خاک، ظرفیت بالا­تری برای پذیرش یا دادن پروتون دارند. پی­ اچ خاک با استفاده از واکنش ­های تامپونی خاک شامل جذب و دفع پروتون توسط مواد آلی و معدنی و همچنین تبادل یونی، انحلال و رسوب می­باشند. برخی از ترکیبات خاک، توانایی حفظ پی­اچ در دامنه وسیعی را دارا می­ باشند، در حالی­که برخی دیگر دامنه محدودی از پی­ اچ خاک را کنترل می­ کنند

1- ماده آلی

ماده آلی خاک ترکیب بسیار مهمی در کنترل پی­ اچ خاک­ های سطحی و حتی خاک ­های مناطق مرتفع که معمولاً ماده آلی کمی دارند، می­باشد. همانند ترکیبات آلی محلول، ماده آلی فاز جامد نیز دارای گروه های کربوکسیلی و فنولی است که می­توانند پروتون آزاد کنند. بیشتر اسیدیته ماده آلی مربوط به ترکیبات هومیکی شامل اسید هومیک و اسید فولویک است. این اسید­ها با یون آلومینیوم پیوند تشکیل داده و بر چگونگی گرفتن و دادن پروتون ماده آلی تأثیر می­گذارند. بر­اساس آنالیز شیمیایی اسید­های هومیک و فولویک عصاره­گیری شده از ماده آلی می­توان گفت که اسید­های آلی مختلف دارای گروه­ های کربوکسیلی و فنولی هستند. تصور می­ شود که بیشتر اسیدیته از گروه­ های کربوکسیلی و هیدروکسیلی پیوند یافته با حلقه­ های آروماتیک ناشی شود.
ماده آلی خاک، بیش از حدی که برای یک مخلوط ساده از اسید بنزوئیک و فنول مورد انتظار است، پی ­اچ خاک را در دامنه وسیعی کنترل می­کند. این وسعت تامپون شدن به دلیل ساختار­های حلـقوی آروماتیـک است که دارای چندیـن گروه –COOH و OH فنولی هستند. همچنین با یونیزه شدن اسید­ها، بار منفی در ساختار­های درشت مولکولی تجمع می­ابد و موجب کاهش توانایی دادن پروتون در اسید­های هومیک و فولویک می­گردد. بار­های منفی تولید شده در اثر یونیزاسیون اسید­های ضعیف در ساختار اسید هومیک و اسید فولویک، با کاتیون­ های قابل تبادل تشکیل پیوند می ­دهند. ماده آلی سهم عمده­ای در ایجاد بار­های متغیر در خاک دارد.
در ماده آلی اشباع با هیدروژن، افزایش پی ­اچ با اضافه کردن باز، باعث افزایش بار سطحی ماده آلی و اشباع آن با کاتیون بازی اضافه شده می­ گردد. به استثنای شرایط بسیار اسیدی، پی ­اچ خاک با میزان اشباع ظرفیت تبادل کاتیـونی از کاتیـون­ های بازی شامـل کلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم همبستگی دارد. اشباع بازی، به نسبت مجموع کاتیون­ های بازی قابل تبادل به ظرفیت تبادل کاتیونی که در پی ­اچ مرجع 7 یا 8 تعیین شده باشد، گفته می­ شـود.

فراوان­ترین کاتیون بازی در اغلب خاک ­ها کلسیم است. در پی ­اچ کمتر از 5­، تبادل پروتون با یون آلومینیوم در تامپون کردن پی­اچ اهمیت دارد و با کاهش پی ­اچ به زیر 5/4­، هیدرولیز آلومینیوم اهمیت پیدا کرده و فرآیند تبادل می­تواند مقادیر قابل توجهی یون آلومینیوم را وارد محلول خاک نماید. ماده آلی در اغلب خاک ­های سطحی، قسمت اعظم ظرفیت تامپونی را تأمین می­ نماید. به استثنای کربنات کلسیم، ظرفیت تامپونی ماده آلی، برابر یا بیشتر از سایر ترکیبات خاک است

2- کانی­ های رسی و اکسید­ها

کانی ­های رسی مانند کائولینیت و مونت موریلــونیت پی­ اچ خاک را تحت تاثیر قرار می‎دهند می­کنند. جدا شدن یون هیدروژن از لبه‌های شکسته کانی ­های رسی و سطوح اکسید­های آهن و آلومینیوم در تامپون کردن پی ­اچ خاک­ ها نقش دارد. خاک­ های دارای مقادیر بالای رس یا ماده آلی، ظرفیت تامپونی بیشتری نسبت به خاک ­های شنی و یا خاک­ های با مواد آلی کم دارند. ظرفیت تامپونی با کانی­ های رسی، اکسید­های آهن و آلومینیوم و ماده آلی ارتباط دارد. واکنش‌های تبادل یونی در مکان ­های بار دائمی سیلیکات­ های رسی، در تامپون کردن پی ­اچ حائز اهمیت هستند.

تامپون شدن پی ­اچ توسط مکان­ های بار دائمی شامل تبادل یون هیدرونیوم است، اما تبادل آلومینیوم اهمیت بیشتری دارد. رس ­های آلومینیومی به دلیل توانایی آلومینیوم در هیدرولیز و رسوب به شکل Al(OH)3­، دهنده پروتون هستند. عصاره ­گیری خاک­ های اسیدی با محلول­ های نمک خنثی مانند کلرید پتاسیم 1 مول در لیتر، غالباً به جای هیدروژن، آلومینیوم را استخراج می­کند.
به دلیل تفاوت در ظرفیت تبادل کاتیونی رس ­های سیلیکاتی، ظرفیت آن­ها برای تامپون کردن پی ­اچ، کاملاً متفاوت است. کائولینیت به عنوان یک رس دارای فعالیت پایین، بار­های دائمی بسیار اندکی دارد و یا فاقد بار دائمی است و از این رو، ظرفیت تامپون کردن پی ­اچ آن پایین است. در حالی­ که ایلیت و اسمکتیت، ظرفیت تبادل کاتیونی و در نتیجه ظرفیت تامپون کردن بیشتری دارند. در بین رس­ های سیلیکاتی، تنها ظرفیت تامپونی ورمیکولیت ­هایی که بار دائمی بالایی دارند، به اندازه ماده آلی خاک است.

3- اکسید­ها و هیدروکسید­های آهن و آلومینیوم

این کانی ­ها که در اثر هوادیدگی در خاک­ ها تجمع پیدا می­کنند، در تامپون کردن پی ­اچ خاک­ها به ویژه خاک­ های به شدت هوادیده دارای اهمیت هستند. بر خلاف ماده آلی، این ترکیبات دارای سطوحی هستند که هم، دهنده و هم، پذیرنده پروتون می­ باشند. کانی ­های رایج آهن در خاک ­ها عبارتند از هماتیت، گئوتیت و فری هیدرات. رایج­ترین کانی آلومینیوم در خاک­ ها گیبسیت است. در حضور آب، سطوح هیدراته این اکسید­ها و اکسی هیدروکسید­ها حاوی گروه‌های OH- با پیوند قوی هستند که به عنوان دهنده و گیرنده پروتون عمل می­کنند.

4- بار متغیر در لبه ­های کانی­ های رسی

ساختار لایه ­ای رس ­های سیلیکاتی شـــامل یک لایه AlOH با گروه ­هــای OH- بر روی لبه ­هاست. این گروه­ های AlOH­، می­ توانند پروتون را جذب یا دفع کنند، اما نقطه با بار صفر آن­ها به دلیل تأثیر حضور یون ­های سیلیسیم در ساختار لایه­ ای رس ­ها، کمتر از گیبسیت می­ باشد. میزان بار لب ه­ای وابسته به پی ­اچ در رس ­های دارای بار زیاد مانند اسمکتیت ­ها و ورمیکولیت ­ها، در مقایسه با بار­های دائمی نا­چیز می ­باشد.

5- پلیمر­های آهن و آلومینیوم

یون ­های آلومینیوم که از مکان­ های تبادل کاتیونی جدا می­ شوند، به صورت هیدرولیز یا کمپلکس­ های هیدروکسی آلومینیوم در می ­آیند. در صورت عدم حضور یون OH- برای خنثی نمودن H+­، هیدرولیز یون آلومینیوم موجب آزاد شدن یون H+ و در نتیجه کاهش پی­ اچ می­ شود. مراحل متوالی هیدرولیز در پی­ اچ بالا­تر رخ می­دهد. پلیمر­های آلومینیوم بار مثبت بالایی دارند و اساساً غیر قابل تبادل هستند. ظرفیت تبادل کاتیونی خاک تحت تأثیر جذب این پلیمر­های دارای بار مثبت می ­باشد. در پی ­اچ بالا، ظرفیت تبادل کاتیونی افزایش می ­یابد، زیرا هیدروکسی آلومینیوم رسوب کرده و تشکیل پلیمر­های آلومینیوم دارای بار مثبت کاهش پیدا می­کند. کاهش پی ­اچ خاک موجب افزایش تشکیـل پلیمر­های آلومینیوم دارای بار مثبت می­شود که با جذب بر روی سطوح رس ­ها، ظرفیت تبادل کاتیونی را کاهش می­دهند.

بنابراین، مادامی که بیشتر آلومینیوم خاک وارد واکنش نشده است، هیدرولیز آهن اثر نا­چیزی بر پی ­اچ خاک دارد. پلیمر­های آهن و آلومینیوم به صورت کلوئید­های بی­شکل و بلورین، سطوح رس­ها و سایر کانی­ ها را پوشش می­دهند. همچنین این پلیمر­ها بین شبکه­ های کانی ­های منبسط شونده قرار گرفته و از بسته شدن این شبکه­ ها در اثر از دست رفتن آب در طی دوره خشکی، جلوگیری می ­نمایند.

6- نمک ­های محلول

نمک­ های اسیدی، خنثی و بازی در محلول خاک از هوادیدگی کانی­ ها، تجزیه مواد آلی یا از کود­های شیمیایی و آلی ناشی می ­شوند. کاتیون­ های این نمک ­ها می­توانند آلومینیوم جذب شده در خاک ­های اسیدی را جایگزین کنند و بنابراین پی ­اچ محلول خاک را کاهش دهند. کاتیون ­های دو ظرفیتی نسبت به یک ظرفیتی، اثر بیشتری بر کاهش پی­ اچ خاک دارند.

7- دی اکسید کربن

پی ­اچ خاک­ های آهکی تحت تأثیر فشار جزئی CO2 در اتمسفر خاک قرار دارد. پی­ اچ یک خاک حاوی کربنات کلسیم آزاد در تعادل با CO2 اتمسفر 4/8 است، اما افزایش CO2 در هوای خاک موجب کاهش پی ­اچ به 5/7-3/7 می­گردد. تجزیه بقایای آلی و تنفس ریشه گیاهان، CO2 را در هوای خاک افزایش می­ دهد که در ترکیب با آب، تولید H+ نمــوده و پی ­اچ را کاهش می­دهد.
اسیدی شدن خاک­ ها در اثر حضور اسید کربنیک و اسید­های آلی محلول در شرایط زهکشی مناسب و بارندگی کافی، بسیار به­ کندی صورت می­گیرد. آزاد کردن پروتون توسط اسید کربنیک در پی­ اچ ­های بالا­تر از 6­، تولید یون بی‌کربنات می­ کند. با کاهش پی ­اچ­، اسیـد کربنیک دیـگر یک دهنده پـروتون مؤثر محسوب نمـی­شــود و اسید­های آلی محلول با مقادیر کمتر pKa­، دهندگان اصلی پروتون خواهند بود. این یک فرآیند کند است که به خوبی توسط انحلال کربنات کلسیم در خاک­ های آهکی و به میزان کمتر در خاک­ های غیر‌آهکی از طریق هوادیدگی کانی ­های سیلیکاتی اولیه تامپون می­شود.

8- انحلال و رسوب کربنات ­ها

کربنات ­ها در زیست­کره زمین به وفور یافت می ­شوند و شامل گروهی از کانی ­ها با بیش از 130 گونه هستند و عمدتاً از کانی ­های حاوی کاتیون ­های مختلف تشکیل شده­ اند. بسیاری از کانی ­های کربناته دارای گونه­ های حد واسط با دو یا سه فلز هستند که جانشین فلز اصلی شده اند. کربنات­ ها از طریق فرآیند رسوب­گذاری در محیط ­های دریایی یا دریاچه ­ای ته­نشین شده و حلالیت متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند. منشأ کربنات­ ها می­تواند مواد آلی ناشی از موجودات زنده و یا تخریب سنگ­ های آهکی در اثر فرسایش باشد. کربنات سدیم با حلالیت بسیار بالا، خیلی سریع از خاک خارج می­شود. اما در شرایط خشک، تجمع پیدا کرده و موجب تشکیل خاک­ های سدیمی می­شود.

تجمع و رسوب کربنات کلسیم را مـی­ توان در مجاورت ریشه گیاهان و حتی درون ریشه­ ها در شرایط آب و هوایی نه چندان مرطوب مشاهده کرد. با کاهش اندازه کربنات کلسیم، سطح واکنش ­پذیری آن افزایش می­ یابد. کربنات کلسیم، با فاز آلی ترکیب شده و فرآیند­های تجزیه و تخریب را تغییر می ­دهد.
کربنات­ ها اهمیت بسیار زیادی در کنترل کردن پی ­اچ خاک ­های غیر­اسیدی دارند. کربنات کلسیم و دولومیت، رایج‌ترین ترکیبات مواد مادری در اغلب خاک ­ها هستند. این کانی ­ها تحت شرایـط بارندگی و زهکشی مناسب در خاک هوادیده مـی­شوند. کربنات کلسیم در مناطق خشک و نیز مناطق مرطوب دارای زهکشی ضعیف، تجمع پیدا می­کند. تحت برخی شرایط در مناطق خشک و نیمه خشک، اشکال مختلف هیدراته کربنات منیزیم تجمع پیدا می‌کنند. دی اکسید کربن تولید شده در خاک ­ها توسط تنفس ریشه گیاهان و میکروب ­ها، موجب انحلال کربنات کلسیم و تولید بی­کربنات کلسیم محلول می­شود. دامنه تامپون شدن پی­ اچ در خاک ­های در تعادل با کربنات کلسیم بسیار گسترده است. غلظت بی­کربنات در خاک ­ها معمولاً دو برابر غلظت یون کلسیم نیست.

هنگامی که شیمی خاک عمدتاً تحت تأثیر نمک ­های کلسیم قرار داشته باشد، غلظت یون کلســیم بیشتر از بی­کربنات و پی­اچ حتی در فشار دی اکسید کربن هوا، کمتر از 3/8 خواهد شد. بنابراین، در خاک­های آهکی حاوی گچ که غلظت کلسیم به دلیل حلالیت گچ افزایش می­ یابد، پی ­اچ به 7 کاهش پیدا می­کند. ورود منیزیم، سدیم و بی­کربنات به برخی از خاک­ های مناطق خشک موجب کاهش غلظت کلسیم تا نصف غلظت بی­کربنات شده و پی­ اچ خاک­ های آهکی می­تواند تا 5/9 افزایش یابد. تجمع منیزیم در برخی نواحی دارای زهکشی ضعیف و مناطق نیمه خشک، موجب تشکیل کربنات­ های هیدراته منیزیم می­شود. کربنات منیزیم حلالیـت بیشتری نسبت به کربـنات کلسیم دارد و پی ­اچ این خاک ­ها بالا­تـر از خاک­ هایی است که توسط کربنات کلسیم تامپون می­شوند.
خاک ­های آهکی به شدت در مقابل اسیدی شدن مقاومت می­کنند. یک کیلوگرم آهک در خاک می­تواند 20 مول هیدروژن را خنثی نماید و تا زمان انحلال کامل کربنات کلسیم، پی­ اچ را بالا­تر از 7 نگه دارد. بنابراین، کربنات کلسیم بیشتر از ماده آلی یا هر نوع ترکیب دیگر در خاک، توانایی تامپون کردن پی ­اچ را دارد. به دلیل ظرفیت تامپونی بالای کربنات کلسیم، خاک­ های آهکی تحت تأثیر باران­های اسیدی قرار نمی­گیرند و کاهش پی ­اچ آن­ها به طور مصنوعی به منظور کاشت گیاهان اسید­دوست، نا­ممکن است.