,

چالکود درختان

چالکود چیست؟

با شروع فصل پاییز و سرما، رشد و نمو درختان متوقف شده و به خواب فرو می‌‌روند. عموم بر این باورند که درختان در خواب نیاز به رسیدگی و نمو ندارند، در صورتی که بهترین زمان برای اصلاح خاک همین زمان است. شما می‌توانید با دادن کود به درخت در این فصل، زمینه را فراهم کنید که در فصل بهار آمادگی بهتری برای رشد و میوه دهی داشته باشد.

درختان به علت ریشه‌های عمیقی که دارند بخصوص درختان چندساله و قدیمی‌تر، بهبود و اصلاح خاکشان دشوارتر است و باید کودی که در فصل خواب، به آنها داده می‌شود عمیقتر درون خاک قرار گیرد تا به نوک ریشه‌ها برسد و اگر کوددهی به شکل پاششی، یا سطحی انجام شود، به ریشه نرسیده و دیر جذب می‌شود. بنابراین نزدیک ریشه درخت، چاله هایی با عمق مناسب با نوع درخت حفر می‌کنند و آنها را با مخلوط کودهای آلی و شیمیایی پر می‌کنند که به آن چالکود گفته می‌شود.

روش چالکود یکی از بهترین و ساده ترین روشهای درست کوددهی است که در زمستان موجب آماده شدن کود در زیر خاک برای استفاده درخت در اول فصل بهار می‌شود و مناسب ترین مکان برای تماس ریشه‌های فعال و جوان درختان با ترکیبات کودی و در نتیجه افزایش راندمان جذب مواد غذایی می‌باشد. درختانی که با چالکود زمستانی تقویت می‌شوند دارای رشد و میوه دهی بهتر در فصل بهار هستند. چالکود بایستی بلافاصله پس از حفر با کود آماده شده، پر شود. طولانی شدن این امر، باعث وارد آمدن خسارت و آسیب جدی به ریشه درختان می‌گردد.

اجرای چالکود باغ با استفاده از کود های بیوزر

کود ها و ترکیبات مناسب چالکود

آزمایش خاک، کمبودهای آن مشخص شده و کود مناسب چالکود را تهیه کنید. تقریباً تمامی عناصری که برای رشد و نمو گیاه مورد نیازاند باید در چالکود باشند، باغذار می‌تواند به صورت دستی کودها را تهیه و ترکیب کرده و در چالکود استفاده کند که البته میزانش نسبت به فصل رشد گیاه، کمتر است. اما توصیه می‌شود آن دسته از درختکاران که بدون آزمایش و تجزیه خاک اقدام به چالکود می‌کنند، از کودهای چالکود با  ترکیبات آماده که در بازار تحت عنوان کود کامل گرانوله موجود است و توسط تولیدکنندگان کود فرموله شده، استفاده کنند.

چگونگی اجرای چالکود درختان

محل حفره چاله

چاله ها در یک سوم انتهایی سایه انداز درختان حفر می شوند. علت این مسأله حضور بیشتر ریشه های جوان و فعال در این مناطق است که در جذب آب و مواد غذایی موثرتر از ریشه های پیر می باشند.

حفر چاله در این مناطق باعث می شود ریشه های اصلی و قطور درختان کمتر آسیب ببینند. همچنین محل حفر چاله ها باید جایی باشد که آب آبیاری حتما به طریقی آن را خیس کند.

تعداد چاله

برای درختان میوه بیش از 10سال، 2 تا 4 چاله برای هر درخت کافی می باشد. در باغ های پر تراکم، تعدا بین 1 تا 2 چاله بین هر دو درخت محدود می گردد.

اگر تعداد چاله ها کم باشد، تماس ریشه درختان با مناطق اصلاح شده خاک کم بوده و اثر بخشی روش کامل نیست. افزایش تعداد چاله نیز هزینه بر و پرخرج خواهد بود.

قطر و عمق چاله


عمق چاله ها بستگی به عمق پراکنش ریشه های درخت دارد. در عمل بین 40 الی 50 سانتی متر مناسب خواهد بود.
قطر چاله ها نیز با توجه به وسیله حفر کننده می تواند بین 30 تا 50 سانتی متر متغیر باشد.

پر کردن چاله ها


بهتر است خاک خارج شده از چاله ها بین ردیف های درختان پخش و دوباره به چاله ها بازگردانده نشوند.
چاله ها با مخلوطی از ماده آلی مانند کود دامی کاملا پوسیده یا خاک برگ به همراه ترکیب مناسبی از کود های شیمیایی و آلی پر شوند.

نگهداری از چاله ها


اگر چاله ها به خوبی حفر و پر شوند برای چندین سال کافی خواهند بود. نشست توده کودی در هر چاله را می توان با اضافه کردن مواد آلی جبران نمود. از خیسی و خشکی بیش از حد چاله ها جلوگیری شود، زیرا که رطوبت و تهویه متعادل رشد ریشه در چالکود را تقویت میکند.
در سال های بعد نیز می توان کود های شیمیایی را به سطح این چالکودها اضافه کرد و بهتر است در سیستم آبیاری قطره ای، پیاز رطوبتی حاصل از خروج آب از قطره چکان ها، منطبق با طرح چالکود باشد.

استفاده از کودهای تولیدی شرکت بیوزر مانند بیوارگانیک ها، اورمیک، NPK ها، سیومیک و بیومیک برای چالکود درختان توصیه می شود.

کود دهی درختان پسته شرکت کشت و صنعت آبشیرین ساوه با استفاده از کود های بیوزر

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *